Joannes Julianus Desmet, of Jan Desmet (Gent 1885 – Gentbrugge 1954) werd bekend onder zijn pseudoniem Jean de Smetsky. Hij componeerde kamermuziek, orkest- en pianowerken, maar is het meest bekend voor zijn werken voor harmonieorkest. 

version française

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij soldaat in het Belgische leger, wat zijn leven en zijn artistieke inspiratie hebben beïnvloed. Hij componeerde verschillende liederen voor de soldaten tijdens de oorlog. Sommige van zijn composities werden ook gebruikt als propaganda door het Belgische leger in de door het Duitse leger bezette gebieden. Hij kreeg verschillende eerbetuigingen van het Belgische leger voor zijn composities.

Nauw verbonden met militaire en civiele muziek voor blazers, componeerde hij in zijn verder leven er talrijke werken voor. Hij maakte furore in de VS als marsencomponist. Zijn beroemde circusmars March of the Spanish Soldiery uit 1927 werd overal in de VS gespeeld, notabene voor optredens met afgerichte beren.

Hij verbleef een korte periode in de VS. Als dirigent werkte hij bij de Vlaamse Opera in Gent en bij de Opéra in Dijon.

Tragic moment is geschreven als filmmuziek bij de stomme film. Muziek die wisselt van karakter, waarbij een tragische of theatraal-dramatische ondertoon nooit ver weg is.

bronnen van teksten en foto’s : https://wordpress.com/page/artdecomusic.be/1547