Polydoor Jozef ‘Paul’ Douliez (Hasselt 1905 – Stuttgart 1989) is een Vlaamse pianist, dirigent, musicoloog en componist. 

version française

Douliez kwam uit een muzikale familie, en was de vader van Ivonne Douliez, beter bekend als actrice en regisseuse Ivonne Lex. Samen met zijn broers kreeg hij het eerste muzikale onderricht van zijn moeder. Verdere muzikale studies aan het de stedelijke muziekschool in Hasselt, het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen, privélessen bij Paul Gilson. Via de centrale examencommissie haalde hij een diploma van leraar muzikale opvoeding. In 1933 promoveerde hij tot licenciaat in de kunstgeschiedenis aan de universiteit van Salzburg.

Van 1931 tot 1944 was hij als pianist en dirigent verbonden aan het NIR, het Nationaal Instituut voor de Radio-omroep, de Belgische omroeporganisatie (naar Brits BBC-model), dat uitzond vanuit het Flageygbouw in Brussel. Het is de voorloper van de BRT en de VRT. In 1944 werd hij directeur van de Nederlandstalige radiozender Zender Brussel, gebruikt voor de verspreiding van het nationaalsocialistische gedachtegoed in België. Na de bevrijding van België in WW2 volgde Douliez het terugtrekkende Duitse leger naar de Heimat, en bleef tot zijn dood actief als dirigent en componist in Duitsland en Nederland. 

Douliez schreef musicologische studies onder schuilnaam Paul Kuringer: verschillende biografieën van componisten zoals Johan Strauss, Peter Benoit, en Claude Debussy, en theoretische werken over muziek (Zeven sleutels der toonkunst, De verovering van Peru en Bal-en dansgesprekken). Hij ontving verschillende prijzen, zowel voor zijn composities als voor zijn publicaties.

Zijn Pastorale is een kleine en pretentieloze compositie. Het eerste deel is ingetogen en melancholisch. Het tweede deel trekt de grijze wolken wat open tot een ruimer landschap,  om dan terug te keren naar de ingetogenheid van het begin.

bronnen van teksten en foto’s : https://wordpress.com/page/artdecomusic.be/1547