Jules Joseph Delhaxhe (°23 december 1876) is een zanger en componist uit Luik. Zijn vader, Jules Léonard Delhaxhe, zong als tenor bij de Société royale de la Légia.  Jules Joseph studeerde zelf aan het Koninklijk Conservatorium van Luik o.a. bij Bonheur en Göffoel voor zang, Carman voor lyrische declamatie en Charlier en Maris voor muziektheorie.

In 1900 begint hij zijn zangcarrière als tenor aan het Pavillon de Flore, werkte enkele jaren in Frankrijk, en om in 1907 terug te komen naar Luik waar hij werd aangenomen in het Théâtre Royal de Liège. Over het verdere verloop van zijn leven is niets bekend, zelfs zijn datum van overlijden niet.

Jules Delhaxhe was niettemin een veelzijdig componist. Hij schreef balletmuziek, dansmuziek, ‘lichte muziek’ en was niet ongevoelig voor de nieuwe trends uit Amerika zoals foxtrot of jazz. Zijn muziek werd verspreid door bekende uitgevers zoals het Maison de Aynassa in Brussel, maar ook door uitgevers in Charleroi of Gent. Een deel van zijn œuvre gaf hij uit in eigen beheer.

De Tango d’amour bevat de klassieke kenmerken van de tango. Alle melodieën zijn symmetrische periodes, meestal gebouwd met een traditionele zinsbouw met vraag, antwoord en vervolg. Zoals in heel veel dansmuziek maakt deze tango ook gebruik van de samengestelde liedvorm: A [aba] – B ‘trio’ [c] – A’ [a]. De A en A’ secties, met een gebruikelijke wissel van de mineur toonaard (in a) en zijn paralleltoonaard (in b), worden steeds ondersteund door de typische ritmiek van de Habanera-begeleiding. 

bronnen van teksten en foto’s : https://wordpress.com/page/artdecomusic.be/1547