Elixir d’Anvers

     

waar het allemaal begon…. 1991, het Zuiderpershuis te Antwerpen de originele affiche met nog heel wat zetfouten

werd opgericht in 1991 en is ondertussen uitgegroeid tot een van de beste ensembles in zijn genre. Hans Cammaert (viool), Tom Deneckere (piano), Wim Voet (klarinet), Katelijn Van Kerckhoven (cello) en
Reinhardt Vanderschaeghe (contrabas) verdienden reeds hun sporen bij het orkest van de Muntschouwburg, het Symfonieorkest Vlaanderen, het orkest van de Vlaamse opera enz.

Met hun concerten wil Elixir d’Anvers vooral eerder onbekende pareltjes uit de Art Deco periode aan een groot publiek bekendmaken: van een rustige wals of een Hongaarse rapsodie tot een vurige tango of razendsnelle tarantella. Met dit repertoire concerteerden zij reeds in heel België en Nederland, met o.a. concerten voor radio Klara en het Festival van Vlaanderen. Voor hun nieuwjaarsconcerten werken ze samen met o.a. Liesbeth Devos, Astrid Stockman, Lars Piselé, Piet Vansichen, Lien Haegeman en Marc Meersman.

Nacht van radio 3 (voormalig radio Klara) in de Singel, 1995

Behalve muzikale programma’s brengt Elixir d’Anvers ook regelmatig muziektheater. Zo werkten zij in het verleden samen met acteurs Bart Voet en Pieter Embrechts. Met “L’Assassinat d’Anvers” en “Chateaubriand” toerden zij jaren samen met acteur Benjamin Sercu langs de culturele centra.

In februari 2003 kwam hun eerste CD “Amour-toujours-amour” uit onder het label ‘Classic Talent’. Enkele jaren later werkten ze mee aan de prestigieuze VRT televisiereeks “In Vlaams Velden”, een serie die zich afspeelt tijdens de eerste wereldoorlog.

Martin Valcke tijdens eens scène uit de TV-serie
“In Vlaamse Velden”

In 2018 brachten zij hun “Bevrijdingsconcert” samen met Liesbeth Devos en Astrid Stockman. Een programma vol met theatrale elementen en uniek beeldmateriaal.

.

Ondertussen heeft het ensemble zoveel nieuwe muziek ontdekt dat het in 2020 besluit om een CD uit te brengen met uitsluitend Belgische repertoire. Een CD die een jaar later werd opgenomen en in 2022 werd voorgesteld aan het publiek. “Belgian Chocolates” is geboren.

CD voorstelling in Schouwburg Noord, Merksem