Naar aanleiding van het Ensorjaar 2024 heeft Elixir d’Anvers een programma samengesteld rond de composities van James Ensor en repertoire van tijdgenoten dat hierbij nauw aansluit.  Licht klassieke muziek voor kleinere en grotere muziekensembles was in die tijd immers enorm populair. Zo ook in het mondaine Oostende waar het internationaal geroemde kursaalorkest in het begin van de vorige eeuw zijn hoogdagen beleefde.

Gamme d’amour en Valse caprice zijn oorspronkelijk composities voor piano waarbij Ensor hoofdzakelijk gebruik maakte van de zwarte toetsen. Zijn muziek werd op papier gezet door Michel Brusselmans en Georges Vriamont die later ook zorgden voor een orkestrale bewerking.  Voor dit programma steekt violist Hans Cammaert de muziek van Ensor in een nieuw kleedje en laat Elixir d’Anvers er een nieuw licht op schijnen.

Verder brengt Elixir d’Anvers muziek van o.a. Alex De Taeye, Jean de Smetsky, René Demaret en Hypolyte Ackermans. Belgische componisten en tijdgenoten van James Ensor die geroemd werden tot ver buiten onze landsgrenzen voor hun zeer toegankelijk en kwaliteitsvol repertoire.

Herbeleef de gloriedagen van een van de meest mondaine badplaatsen in Europa bij het begin van de vorige eeuw  met muziek van James Ensor en tijdgenoten!